Varhain lauantai-aamulla 14.8.2021 Saukonojan alueella oli voimakas ukonilma. Sen seurauksena rikkoontui muiden sähkölaitteiden ohella myös lukuisia valokuitupäätteitä.

Pääte on helppo vaihtaa uuteen, mutta tässä tapauksessa viivettä aiheutti se että käytössä ollutta päätemallia ei enää valmisteta. Osuuskunnalla oli jo hankittuna uuden mallin päätteitä, mutta koska se ei sovi vanhan päätteen pohjaan, myös pohjat oli vaihdettava. Tätä työtä tehtiin lauantai-iltana “talkoilla” ja kaikille tarvitseville saatiinkin asennetuksi uusi, entistä parempi, valokuitupääte.

Valokaapelit kulkevat maan alla ja itse kuitu ei johda sähköä, joten verkon suunnasta salama ei voi aiheuttaa päätteelle vahinkoa. Pääte saa kuitenkin virtansa sähköverkosta ja monella päätteeseen on myös kytketty laitteita Ethernet-kaapeleilla. Kun salama lyö lähellä, kaikkiin metallilankoihin indusoituu jännitepiikkejä, jotka ovat usein tuhoisia etenkin elektroniiikkaa sisältäville laitteille.

Päätteen virtalähteen ja pistorasian väliin asennettava ylijännitesuoja antaa suojaa sähköverkosta tulevia ylijännitteitä vastaan. Toistaiseksi sellaisen hankkiminen on ollut päätteen omistajan harkinnassa. Osuuskunta tulee mahdollisesti tekemään yhteishankinnan, jolloin käyttäjät saisivat halutessaan päätteeseen ylijännitesuojan helposti ja edullisesti.